لوگو تصویری است که کسب و کار شما را ترسیم می کند. ولی آیا می دانستید که لوگوها به 7 نوع مختلف تقسیم می شوند؟
هرچند همه آنها ترکیبی از تایپوگرافی و تصویر هستند، هر نوع از لوگوها حس متفاوتی را به برند شما می دهد و از آنجایی که لوگو اولین چیزی است که هر مشتری جدید از کسب و کار شما می بیند، بایستی مطمئن شوید که لوگوی مناسبی را طراحی کرده اید. هر کدام از این دسته بندی ها بر اساس تجربه و مرور زمان به دست آمده اند. در انتخاب انواع لوگو دقت کنید چرا که انتخاب اشتباه می تواند موجب سلب اعتماد مشتریان شما در نگاه اول به شما شود. با مطالعه و بررسی انواع لوگو های معروف و لوگو شرکت های بزرگ دنیا در این مقاله می توانید دسته بندی لوگوی خود را مشخص نمایید. اگر میخواهید بدانید که چگونه نوع مناسبی از لوگو را برای کسب و کارتان انتخاب کنید می توانید با کارشناسان استودیو آرت سنتر تماس بگیرید. اگر نیاز دارید تا نمونه هایی از انواع لوگو و کاربرد آنها را ببنید می توانید به صفحه طراحی لوگو مراجعه کنید.
Lettermarks یا لوگوهای مونوگرام (Monogram)
حتما اسامی IBM، CNN، HP، HBO و … به گوشتان خورده است. درست حدس زدید. اینها اسم های اختصاری تعدادی از کسب و کارهای مشهور دنیا هستند. به جای بکار بردن اسامی طولانی شرکت ها از 2 تا 3 حرف ابتدایی آنها استفاده شده است تا امکان به خاطر سپردن و شناسایی برند بهتر انجام شود. لوگوهایی که از چند حرف ابتدایی اسم کسب و کارها به صورت اختصار استفاده می کنند به عنوان لوگوهای مونوگرام شناخته می شوند. لوگوهای مونوگرام بسیار ساده هستند و به همین دلیل خیلی زود و به صورت موثر به برند شما کمک می کند تا در بازار مطرح شده و در ذهن ها باقی بمانند. به عنوان مثال کلمه NASA که مخفف National Aeronautics and Space Administration چقدر ساده در ذهن شما نقش بسته است. این طور نیست؟
با توجه به اینکه در این نوع لوگوها، روی حروف اولیه کلمات تمرکز شده است، بایستی در انتخاب فونت مناسب دقت شود تا خوانایی لوگو در هر شرایطی حفظ شود. ضمن اینکه اگر کسب و کار شما تازه تاسیس است، احتمالا نیاز به گذاشتن فضایی کافی در پایین حروف جهت درج اسم کامل برند تان دارید.
این لوگوها بر پایه تایپوگرافی طراحی می شوند.
ورد مارک (Wordmark) یا لوگوتایپ (Logotype)
این نوع لوگوها هم همانند مونوگرام ها مبتنی بر فونت هستند و تنها روی اسم کسب و کار مربوطه تمرکز کرده اند. مثل Visa یا Coca-Cola. لوگوتایپ ها برای شرکت هایی که اسم برند کوتاه و مختصری دارند، به خوبی کار می کند. لوگوی Google یکی از این نمونه های موفق است. اسم به تنهایی به یادماندنی هست و وقتی که با یک تایپوگرافی قوی ترکیب می شود، به یاد ماندن و شناختن برند را قوی تر می کند. همانند مونوگرم ها، یک لوگوتایپ نیز بایستی به درستی طراحی شود. انتخاب فونت مناسب و یا ایجاد یک فونت اختصاصی مطلوب برای طراحی لوگو بسیار مهم است. به عنوان مثال شرکت های مد و فشن بیشتر علاقمند استفاده از فونت های شیک و تمیز هستند تا کیفیت محصولات خود را به رخ مشتریان بکشانند. این در حالیست که موسسات حقوقی و دولتی عموما به طرح های سنتی پایبند هستند و از فونت های خشک و سنگین استفاده مکنند تا حس اعتبار و امنیت را به مخاطب بدهند.
چه زمانی باید از مونوگرام یا لوگوتایپ استفاده کنیم؟
اگر اسم برند شما طولانی است، از مونوگرام استفاده کنید. بدین ترتیب با ساده سازی و بکار بردن حروف اختصاری می توانید طرحی ساده داشته باشید و برندتان بهتر و برای مدتی طولانی تر در ذهن مردم باقی خواهد ماند.
اگر کسب و کارتان را تازه تاسیس کرده اید، استفاده از لوگوتایپ به شما کمک می کند تا برندتان را بهتر سر زبان ها بیاورید. البته توجه داشته باشید که اسم کسب و کارتان باید حتما کوتاه و مختصر باشد. در غیر این صورت چنین لوگویی برایتان کار نمی کند!
اگر اسم برندتان جالب و اختصاصی است، استفاده از لوگوتایپ کمک می کند تا اسم برندتان بهتر در ذهن مخاطبان نقش بندد.
هر دوی مونوگرام و لوگوتایپ این خاصیت را دارند تا به سادگی در فرآیند بازاریابی و برندینگ شما به صورت موثر مورد استفاده قرار گیرند. ضمن اینکه هر کدام از آنها مناسب هر نوع کسب و کار تازه تاسیس و در حال توسعه هستند.
توجه داشته باشید که ایجاد یک لوگوتایپ یا مونوگرام کار ظریفی است. به عبارت دیگر طراحی چنین لوگوهایی صرفا درج اسم کسب و کارتان با یک فونت مشخص نیست. پس سعی کنید که برای طراحی چنین لوگوهایی از طراحان گرافیک حرفه ای کمک بگیرید. پیشنهاد می کنیم تا در صورت تمایل با کارشناسان فروش استودیو آرت سنتر تماس بگیرید. همچنین می توانید با مطالعه استاندارد های لوگو استاندارد کاملا یک لوگو خوب را شناسایی کنید.
علامت های تصویری (Pictorial Mark) یا لوگوهای سمبلیک (Logo Symbols)
لوگوهای سمبلیک، نماد یا یک طرح گرافیکی است که تصویری از برند شما را در ذهن مخاطب تجسم می کند. لوگوهایی همچون Apple که به شکل یک سیب گاز زده است یا لوگوی Twitter که به شکل پرنده طراحی شده است به شما کمک می کند تا تیر خود را به هدف بزنید. هر کدام از این لوگو ها یک پیام رمزی را در خود جای داده است که به مخاطب در شناسایی برندتان کمک می کند. مهمترین تصمیم شما در پروسه طراحی لوگوهای سمبلیک این است که از چه تصویری به عنوان نماد استفاده کنید. این تصویر قرار است که برای همیشه با اسم و هویت کسب و کار شما گره بخورد. پس در طراحی آن دقت لازم را به خرج دهید.
ممکن است به این فکر بیافتید که از اسم خودتان برای اینکار استفاده کنید. به عنوان مثال John Deere موسس شرکت John Deere از نام خود به شیوه ای هوشمندانه در جهت طراحی لوگوی خود با طرح گوزن (Deer) که مشابه نام خانوادگی اش Deere بوده استفاده کرده است.
شاید هم به دنبال ایده عمیق تری هستید. در این خصوص، شرکت Snapchat از تصویر روح برای لوگوی خود استفاده کرده است که استعاره ای جالب از سرویس چت خود را به کار گرفته است که با فیلترهای مختلف امکان تغییر چهره را به کاربران می دهد.
اگر هم به دنبال تحریک کردن احساسات خاصی در مخاطبان هدف تان هستید، ایده طرح لوگوی بنیاد جهانی حیات وحش (World Wildlife Foundation یا WWF ) نمونه جالبی است که از تصویر یک پاندای در حال انقراض استفاده کرده است.
لوگو مارک های ابسترکت (Abstract Logo Marks)
این لوگوها نوع خاصی از لوگوهای تصویری می باشند که به جای استفاده از تصویری از چیزهای شناخته شده مثل سیب، درخت و … از یک طرح هندسی خاص که به صورت اختصاصی طراحی شده است استفاده می کنند. لوگوی Pepsi یا Coca-Cola جزو این دسته لوگوها قرار می گیرند. این لوگوها کاربرد وسیعی دارند، چون قابلیت توصیف تمام جنبه های برند شما را در چارچوب یک تصویر دارند. از جمه مزیت های دیگر لوگو مارک های ابسترکت این است که به جای محدود کردن طراح، دست وی را برای پیاده کردن ایده های جدید باز می گذارند. در نتیجه لوگوی نهایی یک لوگوی منحصر به فرد و خاص خواهد شد.
از دیگر مزیت های کلیدی لوگو مارک های ابسترکت این است که طراح با کمک چندین رنگ و نشان می تواند فعالیت هایی که شرکت شما انجام می دهد را به خوبی منتقل کند. در کنار هم قرار دادن این اشکال و رنگ ها امکان انتقال تفکری خاص از برند شما را در ذهن مخاطبان فراهم می آورد. به عنوان مثال لوگوی Nike با طرح خود حس آزادی و حرکت را نشان می دهد.
آدم نماها (Mascots)
لوگوهای آدم نما که معمولا به شکل های فانتزی و کارتونی طراحی می شوند به برند شما کمک می کند تا با کرارکتر خاص شناخته شود.به عبارت دیگر این آدم نماها به نوعی نماینده و پیام رسان شرکت شما به حساب می آیند. Kool-Aid Man، KFC’s Colonel و Planter’s Mr. Peanut از جمله معروف ترین لوگوهای آدم نما می باشد. این نوع از لوگو ها بیشتر مناسب کسب و کارهایی است که مخاطبان آنها خانواده ها می باشند که می خواهند گروه های سنی مختلفی را به ویژه کودکان تحت تاثیر قرار دهند.
چه مواقعی باید از لوگوهای تصویری و سمبلیک استفاده کرد؟
استفاده از تصاویر به تنهایی کمی سوال برانگیز است و ممکن است ریسک بالایی برای برندینگ شما داشته باشد. بنابراین توصیه می شود تنها در صورتی از تصاویر به تنهایی در لوگو استفاده کنید که کسب و کار شما جا افتاده شده باشد. البته این قانون 100% درست نیست و در دنیای برندینگ و تبلیغات خلاف این موضوع بارها ثابت شده است. همچنین در صورتی که اسم برند شما طولانی است، می توانید از برند مارک ها استفاده کنید.
لوگو مارک های ابسترکت یا لوگوهای تصویری برای برندهایی که به صورت بین المللی فعالیت می کنند بسیار مناسب است. به خصوص به این دلیل که اسم کسب و کار را نمی شود ترجمه کرد.
اگر به خوبی نمی تواند آینده کسب و کارتان را پیش بینی کنید و احتمال می دهید که ممکن است مدل کسب و کار خود را در آینده تغییر دهید (مثلا محصولات یا خدماتی را حذف یا اضافه کنید)، استفاده از لوگوهای تصویری توصیه نمی شود. به عنان مثال کسب و کاری که پیتزا سرو می کند و می خواهد از عسک پیتزا در لوگو استفاده کند، اگر در آینده بخواهد منوی دیگری مثل ساندویج یا برگر را اضافه و یا اصلا پیتزا را از منو حذف کند، چه بلایی به سر عکس پیتزا در لوگوی آن می آید؟!
در صورتی که به دنیال یک تصویر خاص و منحصر به فرد برای شرکت تان هستید، لوگو مارک های ابسترکت انتخاب مناسبی است. اما اکیدا توصیه می کنیم که طراحی آن را به عهده طراح حرفه ای بگذارید تا بتواند با درک درستی از رنگ ها، اشکال و ساختارها، مفاهیم پشت برند شما را به خوبی در طرح لوگو بگنجاند.
اگر قصد جذب مشتریان زیادی از بین خانواده ها به ویژه کودکان را دارید، لوگوهای آدم نما را انتخاب کنید. این آدم نماها قابلیت های مناسبی را جهت برندینگ و تبلیغات در شبکه های اجتماعی و برگزاری رویدادها دارند. ضمن اینکه تجربه ثابت کرده است که مردم خیلی بهتر با آدم نما ها ارتباط برقرار می کنند.
توجه داشته باشید که آدم نما ها ممکن است نتوانند تمام استراتژی ها و اهداف پشت پرده برندینگ و بازاریابی شما را پوشش دهند. مثلا استفاده از آدم نما ها در کارت های ویزیت کمی جای سوال دارد!
لوگوهای ترکیبی (Combination Mark)
همانطور که از نام آن پیداست، این لوگوها ترکیبی از انواع مختلف لوگو شامل لوگوتایپ، مونوگرام، لوگو مارک ابسترکت و آدم نما ها هستند. ممکن است قرار گرفتن عکس و متن در کنار هم، مفهوم برندتان را بهتر منتقل کند. لوگوهای Doritos، Burger King و Lacoste نمونه هایی از لوگوهای ترکیبی هستند.
بواسطه ترکیبی بودن این لوگوها، مخاطبان می توانند ارتباط بهتری با آنها برقرار کنند. تصاویر بکار رفته در آنها می تواند خیلی زود در ذهن مردم جای باز کند. چرا که همواره اسم برند شما در کنار تصویری منحصر به فرد دیده می شود. پس از اینکه برند شما شناخته شد، می توانید در آینده اسم برند خود را نیز از لوگو حذف کنید. این در حالیست که لوگوی شما که فقط دارای عکس هست نیز بعدها شناخته شده باقی خواهد ماند.
در چه شرایطی از لوگوهای ترکیبی استفاده کنید؟
لوگوهای ترکیبی مناسب هر کسب و کاری هستند. این لوگوها جامع و فراگیر، کاملا منحصر به فرد هستند. به همین دلیل انتخاب بسیاری از شرکت های مشهور دنیاست.
استفاده از لوگوهای ترکیبی اگرچه در گذشته به نظر می رسید که بیشتر مورد توجه مدارس و مراکز عمومی باشد، امروزه در بسیاری از شرکت های خصوصی به ویژه آنهایی که در صنعت غذا و نوشیدنی هستند کاربرد دارد. برندهایی همجون Starbucks به خوبی از این نوع لوگو استفاده کرده است.
برای مشاوره در خصوص انتخاب صحیح نوع لوگو خود می توانید با کارشناسان فروش استودیو آرت سنتر تماس بگیرید.
نظرات خود را در باره انواع لوگو و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.